"Το Νερό είναι στα Χέρια μας": Βρεθήκαμε στις Οινούσσες για την εξοικονόμηση νερού!

Πριν λίγες εβδομάδες, μας ήρθε μία πρόσκληση ξεχωριστή: Να βοηθήσουμε τους κατοίκους στο ακριτικό νησί των Οινουσσών στην εξοικονόμηση νερού. Και φυσικά δεν μπορούσαμε παρά να πούμε ένα μεγάλο ναι!
 
Οι κάτοικοι των Οινουσσών γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της σωστής διαχείρισης νερού και την ανάγκη εξοικονόμησής του. Καθώς το νερό στο νησί είναι κάθε άλλο παρά άφθονο, για να εξασφαλιστεί η επάρκεια διατίθεται σε κάθε νοικοκυριό μόλις 3 φορές την εβδομάδα για την κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών, ενώ η πρόσβαση σε πόσιμο νερό γίνεται από τις κεντρικές βρύσες του νησιού.

 
Και έτσι γνωρίσαμε την πρωτοβουλία «Το νερό είναι στα χέρια μας», μια συνεργασία του Finish και της Global Water Partnership – Mediterranean. Φέτος πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τις Οινούσσες και να βοηθήσουμε στην προμήθεια των 450 νοικοκυριών και τουριστικών καταλυμάτων του οικισμού με συσκευές εξοικονόμησης νερού, με στόχο να εξοικονομηθούν έως και 1.000.000L νερού, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, προς όφελος της τοπικής κοινότητας.
 
Επισκεφθήκαμε τους κατοίκους, μάθαμε για την επάρκεια του νερού στην καθημερινότητά τους, και τους βοηθήσαμε να καταλάβουν πώς μπορούν με απλές αλλαγές στις καθημερινές  τους συνήθειες, να γίνουν μέρος της λύσης για την εξοικονόμηση νερού.
 


Αγαπημένη μας στιγμή, όταν βρεθήκαμε με τους μικρούς μας φίλους, τα παιδιά του νησιού, και παίξαμε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με μια μεγάλη αποστολή: Να σώσουμε το νερό των Οινουσσών! Βρήκαμε όλα τα πολύτιμα στοιχεία, μοιραστήκαμε ιστορίες, μάθαμε τι μπορούμε να κάνουμε και στο τέλος δώσαμε μια μεγάλη υπόσχεση: Να αναλάβουμε τη μυστική μας αποστολή, και κάθε μέρα, όλοι και όλες, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε το νερό!
 
Ήταν μεγάλη μας χαρά που ήμασταν κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας. Ευχαριστούμε θερμά τo Finish και το Global Water Partnership – Mediterranean για την υπέροχη συνεργασία, και ανυπομονούμε να δούμε το θετικό αποτέλεσμα στη ζωή των κατοίκων.
 
Δες το βίντεο στο  https://www.youtube.com/watch?v=3SwnfVCMP0A&t=13s&ab_channel=FinishGreece και μάθε περισσότερα στο https://toneroeinaistaxeriamas.gr/.