Η διαδρομή μας

Το Let’s do it Greece αποτελεί τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση της χώρας! Οργανώνεται αποκλειστικά από εθελοντές - ως επί το πλείστον νέα παιδιά - που αγαπήσαμε τον εθελοντισμό μέσα από το σχολείο. Είναι μια ιδέα που την ξεκινήσαμε έχοντας ως πυξίδα ένα όνειρο και πολύ πάθος... και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί σήμερα η ιδέα μας αυτή έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες εθελοντές και φορείς σε όλη την Ελλάδα, με τους οποίους μας ενώνει ένα ακόμα μεγαλύτερο όνειρο και πολύ περισσότερο πάθος, να ενώσουμε όλη την Ελλάδα μέσα σε 1 μέρα! Μια εθελοντική δράση που γίνεται την ίδια μέρα & την ίδια ώρα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Για τα περισσότερα παιδιά από την ομάδα μας, η πρώτη επαφή με τον εθελοντισμό ξεκίνησε μέσα από τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων μας. Στο 5ο Γυμνάσιο και στο 5ο Λύκειο Γλυφάδας είχαμε κάποιες δραστήριες καθηγήτριες που μας έκαναν να αγαπήσουμε αληθινά τον εθελοντισμό. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε, να λειτουργούμε ομαδικά και να σκεφτόμαστε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουμε στον πλανήτη μας. Αποφοιτώντας από το Λύκειο δε θέλαμε να σταματήσει εκεί η επαφή μας με τον εθελοντισμό και έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη δική μας Ομάδα. Την ονομάσαμε «Ώρα για Δράση» και το πρώτο μας μεγάλο όνειρο ήταν να προστατεύσουμε το δάσος στην περιοχή μας, τον κατάφυτο Υμηττό.

Όμως η μεγάλη πυρκαγιά του 2009 μας πόνεσε πολύ και ήταν η αφορμή για να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Ξεκινήσαμε πολλές δράσεις, πηγαίναμε σε σχολεία, μιλούσαμε στους μαθητές, κάναμε αναδασώσεις… ώσπου ξαφνικά μια μέρα μαθαίνουμε για μια δράση που είχαν κάνει στην Εσθονία με την ονομασία «Let's do it», μια προσπάθεια να καθαρίσουν ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μία μόνο ημέρα. Η καθηγήτριά μας λοιπόν είπε: γιατί δεν το κάνουμε και στην Ελλάδα; Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Let's do it Greece, το 2011, όπου ήρθαμε σε επαφή με τον Επιστημονικό Φορέα της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Στις 29 Απριλίου του 2012 η ομάδα μας έκανε την πρώτη της προσπάθεια να γίνουν ταυτόχρονα εθελοντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Δε σας κρύβουμε ότι η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε όλες τις αρχικές μας προσδοκίες αγγίζοντας τους 20.000 εθελοντές. Έτσι δώσαμε ραντεβού και την επόμενη χρονιά, με τη ελπίδα να συνεχίσουμε να διαδίδουμε το μήνυμα του εθελοντισμού.

Το 2013 επαναλάβαμε τη δράση θέτοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Δεν θέλαμε να γίνονται απλώς καθαρισμοί, αλλά να αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων γύρω μας. Θέλαμε να δείξουμε στους συμπολίτες μας πόσο μεγάλη σημασία έχει να διατηρούμε την καλή εικόνα της περιοχής στην οποία μένουμε, δείχνοντας έτσι την αγάπη μας προς αυτήν. Και φυσικά ως εθελοντές δεν περιμένουμε κάποιον να κάνει την αλλαγή για εμάς, αλλά προσπαθούμε όλοι παρέα να φέρουμε αυτή την αλλαγή. Έτσι λοιπόν, στις 14 Απριλίου 2013, 29.000 εθελοντές ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε όλη την Ελλάδα, φωνάζοντας δυνατά “Let’s do it Greece!”

Και στη συνέχεια βάλαμε ακόμα μεγαλύτερους στόχους για το 2014 που ήταν μια χρονιά - σταθμός για την Ομάδα μας. Βλέποντας την ανταπόκριση των σχολείων στο κάλεσμά μας, οργανώσαμε για πρώτη φορά την ''Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece'' στα σχολεία όλης της χώρας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για μία εβδομάδα περιβαλλοντικών δράσεων εντός του σχολικού χώρου, με την κορύφωση τους την ημέρα της πανελλαδικής δράσης. Στις 6 Απριλίου 2014, παρότι έβρεχε όλη την ημέρα των δράσεων, 35.000 αποφασισμένοι εθελοντές αγκάλιασαν τη μεγάλη μας εκστρατεία.

Την επόμενη χρονιά, η εκστρατεία ξεκίνησε με μία ακόμα καινοτομία, την πρώτη Πανελλαδική Συνάντηση Εθελοντών του Let’s do it Greece. μπνευσμένοι εθελοντές και εκπρόσωποι φορέων ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα και συναντηθήκαμε στην Αθήνα, όλοι μαζί για πρώτη φορά, ανταλλάσοντας εμπειρίες, ιδέες και απόψεις. Η αγάπη της Μεγάλης Εθελοντικής μας Οικογένειας, έδωσε φτερά, σε εμάς και τους υπόλοιπους εθελοντές από όλη την Ελλάδα. Και κάπως έτσι, στις 26 Απριλίου 2015, η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε τους 48.500 εθελοντές σε ολόκληρη τη χώρα!

Περνώντας στο 2016 εστιάσαμε στην καλλιέργεια νέων συνεργασιών κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο. Ταξιδέψαμε σε περιοχές ανά τη χώρα και γνωρίσαμε από κοντά τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Παράλληλα, η συμμετοχή των σχολείων αυξανόταν με εντυπωσιακό ρυθμό - περισσότερα από 900 σχολεία συμμετείχαν στη δράση, ενώ στις 17 Απριλίου 2016, 67.000 εθελοντές ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε την αλλαγή!

Την επόμενη χρονιά, οργανώσαμε τη δεύτερη Πανελλαδική Συνάντηση Εθελοντών. Για δύο μέρες, η καρδιά του Let’s do it Greece χτυπούσε στην Αθήνα, όπου ξαναβρεθήκαμε, μοιραστήκαμε στιγμές και ανοίξαμε τα φτερά μας για τις 2 Απριλίου 2017. Με μια δυνατή ομάδα εθελοντών, με παθιασμένους και χαρισματικούς συντονιστές σε κάθε γωνιά της χώρας, στις 2 Απριλίου 2017 σπάσαμε κάθε ρεκόρ εθελοντισμού, με πάνω από 109.000 εθελοντές να συμμετέχουν σε πάνω από 1.450 σημεία δράσεων σε όλη την Ελλάδα! Το 1% του πληθυσμού της Ελλάδας φώναξε δυνατά “Γίνε η αλλαγή που περιμένεις!” και μας γέμισε χαρά, περηφάνια και ελπίδα. Συγκίνηση προκάλεσε, για ακόμα μια χρονιά, ο πρωταγωνιστικός ρόλος των σχολείων, καθώς συμμετείχαν περισσότερα από 1.400 σχολεία, το 10% δηλαδή των σχολείων της χώρας μας.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2017 με αφορμή την παγκόσμια μέρα εθελοντισμού είχαμε την τιμή να μας φιλοξενήσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με στόχο να γνωρίσει την εκστρατεία μας και να μοιραστούμε μαζί του το μεγάλο Εθελοντικό μας Όνειρο. Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του εθελοντισμού στη χώρα μας δήλωσε «Ο γνήσιος Εθελοντισμός, από την φύση του, είναι κορυφαία στάση ζωής, η οποία πηγάζει από τον Αλτρουϊσμό και την Προσφορά και «αρδεύει» το πολύτιμο για την κοινωνική συνοχή έδαφος του Ανθρωπισμού, προκειμένου να φυτρώσουν οι εμβληματικοί σπόροι της Αγάπης, της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Το 2018 με θεματική “Νεολαία και Εθελοντισμός”, συντονιστήκαμε πάνω από 128.000 εθελοντές, ομορφαίνοντας γειτονιές, δίνοντας πνοή στα βουνά μας, μα πάνω απ’ όλα στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα εθελοντισμού. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η “Εβδομάδα Εθελοντισμού στα Σχολεία – Let’s do it Greece” ένωσε χιλιάδες νέους σε όλη την Ελλάδα.

Κορυφαίο γεγονός της δράσης του 2018 ήταν η στήριξη της εκστρατείας μας από 7 αγαπημένες προσωπικότητες. Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κάρμεν Ρουγγέρη, Δούκισσα Νομικού, Γιάννης Καστανάκης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Λένα Δανιηλίδου και Λευτέρης Πετρούνιας έστειλαν ηχηρό μήνυμα εθελοντισμού για το Let's do it Greece και τους ευχαριστούμε θερμά.

To 2019 αφιερώσαμε τη δράση σε όλους τους αγαπημένους μας εθελοντές, επιλέγοντας ως θεματική την “Οικογένεια”, θέλοντας να στείλουμε παντού ένα δυνατό μήνυμα για τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν όλους εμάς που ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. Η συμμετοχή για ακόμα μία χρονιά ήταν εντυπωσιακή ξεπερνώντας τους 119.000 εθελοντές. Ένας μεγάλος αριθμός δράσεων πραγματοποιήθηκε από περίπου 45.000 μαθητές κατά τη διάρκεια της Σχολικής Εβδομάδας Εθελοντισμού, την οποία συνδιοργανώσαμε για πρώτη φορά μαζί με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ''Νοιάζομαι και Δρώ''.

Με γνώμονα την ευθύνη, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και για ό,τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, το 2020 η ομάδα μας έκανε πραγματικότητα το όνειρο των εθελοντών που πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια ενώνοντάς τους μέσα από ένα κοινό σύμβολο, τις “Ρίζες που μας Ενώνουν”.

Έτσι λοιπόν, ανοίξαμε πανιά για να ταξιδέψουμε εθελοντικά σε όλη την Ελλάδα μέσα σε 3 μήνες, με στόχο να ανακαλύψουμε και να ενώσουμε τους ανθρώπους που μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα δημιουργώντας την Εθνική Ελλάδος για το περιβάλλον.

Από τότε, οι ζωές μας άλλαξαν, βρεθήκαμε όλοι μας αντιμέτωποι με κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει. Οι αγκαλιές φαντάζουν τώρα μακρινές, το ίδιο και οι δράσεις που μας ένωσαν όλα αυτά τα χρόνια.

Όμως, είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι δεν σταματήσαμε να ονειρευόμαστε. Στον Γύρο της Ελλάδας, δώσαμε όλοι μαζί μία μεγάλη υπόσχεση.

Να ενωθούμε μέσα σε μία ημέρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε ταυτόχρονες, οργανωμένες αναδασώσεις, δημιουργώντας το μεγαλύτερο τείχος πρασίνου απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021.

Θα φυτέψουμε, μαζί, τις Ρίζες που μας Ενώνουν.