Η διαδρομή μας

Το Let’s Do It Greece αποτελεί τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση της χώρας! Οργανώνεται αποκλειστικά από εθελοντές - ως επί το πλείστον νέα παιδιά - που αγαπήσαμε τον εθελοντισμό μέσα από το σχολείο. Είναι μια ιδέα που την ξεκινήσαμε έχοντας ως πυξίδα ένα όνειρο και πολύ πάθος...και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί σήμερα η ιδέα μας αυτή έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες εθελοντές και φορείς σε όλη την Ελλάδα, με τους οποίους μας ενώνει ένα ακόμα μεγαλύτερο όνειρο και πολύ περισσότερο πάθος. Το όνειρό μας λοιπόν είναι να ενώσουμε όλη την Ελλάδα μέσα σε 1 μέρα! Μια εθελοντική δράση που γίνεται την ίδια μέρα & την ίδια ώρα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Για τα περισσότερα παιδιά από την ομάδα μας, η πρώτη μας επαφή με τον εθελοντισμό ξεκίνησε μέσα από τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων μας. Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο είχαμε κάποιες δραστήριες καθηγήτριες που μας έκαναν να αγαπήσουμε αληθινά τον εθελοντισμό. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε, να λειτουργούμε ομαδικά και να σκεφτόμαστε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουμε στον πλανήτη μας. Αποφοιτώντας από το Λύκειο δε θέλαμε να σταματήσει εκεί η επαφή μας με τον εθελοντισμό και έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη δική μας Ομάδα. Την ονομάσαμε «Ώρα για Δράση» και το πρώτο μας μεγάλο όνειρο ήταν να προστατεύσουμε το δάσος στην περιοχή μας, τον κατάφυτο Υμηττό.

Route

Όμως η μεγάλη πυρκαγιά του 2009 μας πόνεσε πολύ και ήταν η αφορμή που μας έκανε να θέλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για το περιβάλλον. Ξεκινήσαμε πολλές δράσεις, πηγαίναμε σε σχολεία, μιλάγαμε στους μαθητές, κάναμε αναδασώσεις..ώσπου ξαφνικά μια μέρα μαθαίνουμε για μια δράση που είχαν κάνει στην Εσθονία με την ονομασία Let's do it. Mια προσπάθεια να καθαρίσουν ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μία μόνο μέρα. Η καθηγήτριά μας λοιπόν είπε: γιατί δεν το κάνουμε και στην Ελλάδα; Και κάπως έστι γεννήθηκε το Let's do it Greece, το 2011, όπου ήρθαμε σε επαφή με τον Επιστημονικό Φορέα της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Στις 29 Απριλίου του 2012 η ομάδα μας έκανε την πρώτη της προσπάθεια να γίνουν ταυτόχρονα εθελοντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Δε σας κρύβουμε ότι η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε όλες τις αρχικές μας προσδοκίες αγγίζοντας τους 20.000 εθελοντές. Έτσι δώσαμε ραντεβού και για την επόμενη χρονιά, με τη ελπίδα να συνεχίσουμε να διαδίδουμε το μήνυμα του εθελοντισμού.

Στρατηγική μας απόφαση από την αρχή, ο zero budget χαρακτήρας της εκστρατείας μας. Επιδιώκουμε την κάλυψη της πλειοψηφίας των αναγκών μας μέσω της απευθείας προμήθειας των απαραίτητων υλικών και υπηρεσιών από τους Εθνικούς μας Υποστηρικτές, αποφεύγοντας να διαχειριζόμαστε χρήματα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι η zero print φιλοσοφία μας, αποφεύγοντας τις εκτυπώσεις σε κεντρικό επίπεδο με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εκστρατείας μας.

Το 2013 επαναλάβαμε τη δράση θέτοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Δεν θέλαμε να γίνονται απλώς καθαρισμοί, αλλά να αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας γύρω μας. Θέλαμε να δείξουμε στους συμπολίτες μας πόσο μεγάλη σημασία έχει να διατηρούμε την καλή εικόνα της περιοχής στην οποία μένουμε, δείχνοντας έτσι την αγάπη μας προς αυτήν. Και φυσικά ως εθελοντές δεν περιμένουμε κάποιον να κάνει την αλλαγή για εμάς, αλλά προσπαθούμε όλοι παρέα να φέρουμε αυτή την αλλαγή. Έτσι λοιπόν, στις 14 Απριλίου 2013, 29.000 εθελοντές ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε όλη την Ελλάδα, φωνάζοντας δυνατά “Let’s Do It Greece!”

Και στη συνέχεια βάλαμε ακόμα μεγαλύτερους στόχους για το 2014 που ήταν μια χρονιά - σταθμός για την Ομάδα μας. Βλέποντας την ανταπόκριση των σχολείων στο κάλεσμά μας, οργανώσαμε για πρώτη φορά την ''Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s Do It Greece'' στα σχολεία όλης της χώρας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για μία εβδομάδα περιβαλλοντικών δράσεων εντός του σχολικού χώρου, με κορύφωση την ημέρα της πανελλαδικής δράσης. Στις 6 Απριλίου 2014, παρότι και έβρεχε την ημέρα των δράσεων, 35,000 αποφασισμένοι εθελοντές αγκάλιασαν τη μεγάλη μας εκστρατεία.

Την επόμενη χρονιά, η εκστρατεία ξεκίνησε με μία ακόμα καινοτομία, την πρώτη Πανελλαδική Συνάντηση Εθελοντών του Let’s Do It Greece. Εμπνευσμένοι εθελοντές και εκπρόσωποι φορέων ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα και συναντηθήκαμε όλοι μαζί για πρώτη φορά, ανταλλάσοντας εμπειρίες, ιδέες και απόψεις. Η αγάπη της Μεγάλης Εθελοντικής μας Οικογένειας, έδωσε φτερά, σε εμάς και τους υπόλοιπους εθελοντές από όλη την Ελλάδα. Και κάπως έτσι. στις 26 Απριλίου 2015, η συμμετοχή του κόσμου ξεπερνά τους 48,500 εθελοντές σε ολόκληρη τη χώρα!

Περνώντας στο 2016 εστιάσαμε στην καλλιέργεια νέων συνεργασιών σε περιφερειακό επίπεδο. Ταξιδέψαμε σε περιοχές ανά τη χώρα και γνωρίσαμε από κοντά τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Παράλληλα, η συμμετοχή των σχολείων αυξανόταν με εντυπωσιακό ρυθμό - περισσότερα από 900 σχολεία συμμετείχαν στη δράση, ενώ στις 17 Απριλίου 2016, 67,000 εθελοντές ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε την αλλαγή!

Την επόμενη χρονιά, οργανώσαμε τη δεύτερη Πανελλαδική Συνάντηση Εθελοντών. Για δύο μέρες, η καρδιά του Let’s Do It Greece χτυπούσε στην Αθήνα, όπου ξαναβρεθήκαμε, μοιραστήκαμε στιγμές και ανοίξαμε τα φτερά μας για τις 2 Απριλίου 2017. Με μια δυνατή ομάδα εθελοντών, με παθιασμένους και χαρισματικούς συντονιστές σε κάθε γωνιά της χώρας, στις 2 Απριλίου 2017 σπάσαμε κάθε ρεκόρ εθελοντισμού, με πάνω από 109,000 εθελοντές να συμμετέχουν σε πάνω από 1.450 σημεία δράσεων σε όλη την Ελλάδα! Το 1% του πληθυσμού της Ελλάδας φώναξε δυνατά “Γίνε η αλλαγή που περιμένεις!” και μας γέμισε χαρά, περηφάνια και ελπίδα. Με μεγάλη μας συγκίνηση διαπιστώσαμε, για ακόμα μια χρονιά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο των σχολείων, καθώς συμμετείχαν περισσότερα από 1.400 σχολεία, το 10% δηλαδή των σχολείων της χώρας μας.

Και κάπως έτσι φτάσαμε μέχρι εδώ και βρισκόμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής της Πανελλήνιας Εθελοντικής Εκστρατείας “Let’s Do It Greece 2019”, η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή 7 Απριλίου 2019. Μεγάλος μας στόχος, μέχρι το 2021, να ξεπεράσουμε το 5% του ελληνικού πληθυσμού, με δράσεις στις 13 περιφέρειες και τους 325 Δήμους της χώρας. Το πρώτο βήμα θα γίνει φέτος, όπου η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει τους 150,000 εθελοντές πανελλαδικά. Η θεματική μας φέτος είναι «Νεολαία και Εθελοντισμός», με τα Πανεπιστήμια, τους φοιτητές και τους νέους της χώρας μας στο επίκεντρο. Δέστε τις ζώνες σας λοιπόν γιατί απογειωνόμαστε!

Το αγαπημένο μας μπλουζάκι

Ο Νίκος Καζαντζάκης στο έργο του «Ταξιδευτής» ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Όταν ένας Έλληνας ταξιδεύει στην Ελλάδα, το ταξίδι του έτσι µοιραία µετατρέπεται σ’ επίπονη αναζήτηση της ευθύνης…"

Με γνώμονα την ευθύνη, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και για ό,τι σχεδιάζουμε για το μέλλον, η ομάδα μας είχε την ιδέα να κάνει πραγματικότητα το όνειρο των εθελοντών, που πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια, ενώνοντάς τους μέσα από ένα κοινό σύμβολο: το Αγαπημένο Μπλουζάκι του Let’s do it Greece.

Πρόκειται για ένα μπλουζάκι με το λογότυπο της δράσης, το οποίο θέλαμε να περάσει από χέρι σε χέρι, να φωτογραφηθεί σε χαρακτηριστικά σημεία της χώρας και να φέρει τα ονόματα των περιοχών και των φορέων που την έχουν αγκαλιάσει μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της εκστρατείας Let’s do it Greece για το 2018, το μπλουζάκι συμπληρώθηκε από τη σημαία-σύμβολο της εκστρατείας μας, συνεχίζοντας το ταξίδι σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να γεμίσει με τις ιδέες, τις εμπειρίες και τα νέα σχέδια των εθελοντών της μεγάλης μας Οικογένειας. Ευχαριστούμε όσους το αγκαλιάσατε!

Με το βλέμμα στο μέλλον

Έτοιμοι πλέον για τα επόμενα βήματα, με ένα μεγάλο στόχο:

Μέχρι το 2021, 10 χρόνια μετά την έναρξη του όμορφου αυτού ταξιδιού, να αγγίξουμε το 5% του ελληνικού πληθυσμού, με δράσεις στις 13 Περιφέρειες και τους 325 Δήμους της χώρας.

Future

Βάζουμε πλώρη για το 2019, γεμάτοι ελπίδα, υπερηφάνεια και προσμονή, έχοντας δίπλα μας χιλιάδες ανθρώπους που φωνάζουν, με όλη τη δύναμη της καρδιάς τους,

"Γίνε η αλλαγή που περιμένεις!"

Η πρώτη μας εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2012. Φέτος, ακριβώς 7 χρόνια μετά, την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, δίνουμε ραντεβού εθελοντισμού και υπόσχεση για ένα καλύτερο κόσμο!

Είναι αρκετή η προσωπική προσπάθεια του καθενός μας, για να κρατήσουμε αυτή την υπόσχεση; Όλοι έχουμε ακούσει για το φαινόμενο της πεταλούδας. Την θεωρία πως, στο χαοτικό μας κόσμο, το φτερούγισμα μιας πεταλούδας, κάτω από αμέτρητες συνθήκες και σε αρκετό χρόνο, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και τυφώνα στην άλλη άκρη της γης. Και φυσικά έρχεται το ερώτημα,

Αν μια μόνη πεταλούδα μπορεί να προκαλέσει έαν ολόκληρο τυφώνα, τι μπορούν να κάνουν χιλιάδες πεταλούδες;

Και κάπως έτσι ερχόμαστε, μέσα από το όραμα της ομάδας μας, μέσα από το πάθος και την όρεξη των 109,000 εθελοντών μας σε όλη την Ελλάδα, να συνειδητοποιήσουμε πως, δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε όλοι μαζί, μια μεγάλη αγκαλιά, ίδιοι αλλά και λίγο διαφορετικοί, όπως τα κομμάτια ενός παζλ. Όπως οι φωτογραφίες ενός μωσαϊκού, κάθε μία μοναδική, και όταν αρχίζουμε να ενώνουμε τη μία με την άλλη, αντιλαμβανόμαστε πως αυτό που δημιουργείται είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς.

Είναι τα όνειρα και οι ελπίδες μιας ολόκληρης κοινωνίας, ένας κόσμος ομορφότερος που γίνεται πραγματικότητα χάρη σε όλους μας, χάρη στο φτερούγισμα χιλιάδων πεταλούδων. Εσύ; Θα ανοίξεις τα φτερά σου μαζί μας;

Mοιραστείτε το #letsdoitgreece με τους φίλους σας